Slipcursus bij FreeBike

Op 26 maart 2011 heb ik een slipcursus voor de motor gevolgd, georganiseerd door FreeBike v.o.f. in Veldhoven.
Omdat ik dagelijks op m'n motor naar het werk rijd, maak ik niet alleen veel kilometers, maar moet ik ook veilig kunnen rijden in alle voorkomende weertypes. Dit bracht mij op het idee om mij eens te verdiepen in het fenomeen "slippen met je motor". Wat te doen als ...? Beter nog hoe kan ik het voorkomen?

Daarom schreef ik in voor de cursus FTT Slip en zo stond ik op een druilerige zaterdagochtend op het trainingscentrum Leeuw te Veldhoven. Samen met nog vijf andere cursisten werd ik welkom geheten door Gerard Driesen, een vriendelijke instructeur aangesloten bij de KNMV.

Natuurlijk start zo'n training met het invullen van formulieren, maar stipt zoals aangegeven, startte Gerard in het leslokaal met wat theorie over veiligheid op de motor. Hierbij ging de aandacht vooral naar het creƫren van je eigen veiligheid; op tijd even wat gas terug en je verkleint de kans op een ongewild ongeval. Ook werd aandacht geschonken aan de psychische gesteldheid van de doorsnee motorrijder (mens). Wanneer handel je gecontroleerd en wat gebeurt er als het even mis gaat, als de paniek toeslaat? Hiermee was ook het bruggetje gemaakt naar de techniek van de noodstop. Hier werd al duidelijk dat er veel verschil in kennis / vaardigheid is bij motorrijders. Vroeger werd deze techniek vrijwel niet aangeleerd en moet men het nu zelf maar zien te leren. De laatste jaren is deze techniek, terecht, een van de belangrijkste onderdelen van het lespakket.

Volgende Pagina

Copyright © 2009 - 2019 Wiel Hansen - hansenwebsites - All rights Reserved