Slipcursus bij FreeBike

Nadat we flink gestoeid hadden met de motoren zonder ABS, werd letterlijk en figuurlijk de knop omgezet. De ABS werd ingeschakeld en dezelfde oefening werd weer opgepakt. Je rijdt de baan op met dezelfde snelheid als bij de eerste oefening en je knijpt voorzichtig in de rem. Verbazing, er gebeurt niets... iets harder knijpen, de motor remt gewoon af. Je voelt de ABS ingrijpen op het remsysteem en het mechanisme zorgt automatisch voor de maximale remvertraging. Wat een geweldige uitvinding!

We blijven de oefening herhalen tot dat iedere cursist overtuigd is van zichzelf en de werking van dit remsysteem. Soms leidt alleen het te enthousiast optrekken nog tot mooie taferelen. Ja, ook het optrekken (wegrijden) is net zo spannend op zo'n gladde ondergrond. Maar ook daarvoor hebben ze tegenwoordig een mooi systeem (tractioncontrole). Dat zit echter niet op deze oefenmotoren.

Ondertussen is het toch al middag geworden en geeft een hongerig gevoel aan dat het lunchtijd is. De lunch wordt verzorgd door FreeBike in de persoon van ... jawel onze instructeur Gerard. In het instructielokaal worden broodjes klaargezet en is er soep. We komen dan al snel tot de conclusie dat Gerard beter motor kan rijden dan soep opwarmen. Tegen de tijd dat de soep warm genoeg is om te eten, zitten wij alweer in het instructielokaal en horen we hoe de volgende oefeningen eruit zien. Ondertussen staat de soep lekker te pruttelen.

Volgende Pagina

Copyright © 2009 - 2019 Wiel Hansen - hansenwebsites - All rights Reserved