05/12/2014  » Welke Informatie en hoe ?

Een navigatie apparaat ondersteunt je bij het rijden, of het nu van A naar B is, of in de vorm van een route. Die ondersteuning komt in de vorm van informatie; visueel door beeld of auditief in de vorm van spraak. In dit artikel gebruik ik drie voorbeelden hoe verschillende toestellen je ondersteunen door de functie rijbaan assistent (lane-assist).

In dit eerste voorbeeld zien jullie de rijbaan assistent van de TomTom Rider. Dit beeld (volledig scherm) krijg je ongeveer 700 meter voor de locatie en het beeld blijft tot je de locatie gepasseerd bent. De (groen) gekleurde pijlen knipperen en er staat maar één plaatsnaam in het blauwgekleurde verkeersbord. In een balk onder het beeld kun je ook nog duidelijk de afstand en de rijstroken aflezen. Daarbij word je gelijktijdig door spraak ondersteund welke rijbaan/strook je dient te volgen. De kwaliteit van het geluid is goed.

Als tweede voorbeeld gebruik ik de rijbaan assistent van de Garmin Zumo 660. Op ongeveer 800-900 meter voor de locatie krijg je de afbeelding van de rijstroken over het gehele scherm. Ook Hierbij wordt een gekleurde pijl gebruikt om de juiste rijbaan/rijstrook aan te geven. Kort voor de locatie keert het scherm terug in de kaartmodus. Het blauwkleurige verkeersbord toont alle namen en tekens die ook op het originele bord staan. Ook bij dit toestel word je goed door spraak (duidelijke instructies) ondersteund. De kwaliteit van het geluid is voldoende.

Lees verder
Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved