04/07/2014  » Veiligheidsvestjes & buitenland

Nee, dit artikel gaat niet over het wel of niet dragen van veiligheidsvestjes tijdens het motorrijden. In steeds meer landen moet je verplicht een veiligheidsvest dragen als je met panne langs de weg komt te staan, zo ook de motorrijders!

Enkele dagen geleden las ik op de website van Tourenfahrer.de een artikel over de verplichting van het dragen van een veiligheidsvestje in het buitenland. Gemakshalve had men een mooi overzicht bij dit artikel gevoegd, waarin men per land de verplichten beschreven had. Het viel mij op dat de verplichting tot het dragen van een veiligheidsvest, bij panne, in sommige landen ook voor motorrijders geldt!

Kom je in bijvoorbeeld België of Luxemburg door panne of een ongeval langs de snelweg (doorgaande weg, buiten de bebouwde kom) stil te staan, dan ben je verplicht om een veiligheidsvest te dragen. Omdat de geldende wetgeving over motorrijders spreekt (schrijft), kun je m.i. hieruit afleiden dat dit ook voor duopassagiers geldt.
Draag je geen reflecterend vest of kleding met voldoende reflecterend materiaal, dan moet je een goedgekeurd veiligheidsvest dragen als je stil komt te staan. De bedoeling hiervan is duidelijk: als gestrande bestuurder moet je zodanig opvallen dat de andere bestuurders je goed kunnen waarnemen.

Nu lees ik met enige regelmaat dat er motorrijders zijn die zich verzetten tegen het verplicht dragen van fluorescerende vestjes of kleding. Dat is een goed recht, maar niet altijd verstandig. Word je aangereden omdat je niet of slecht zichtbaar bent, dan zal een verzekeraar sterk staan als deze de kosten niet (volledig) vergoedt.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved