31.08.2015  » Op bezoek bij KTM - Mattighofen

Tijdens de Alpenreis met KTM Travel, brachten we ook een bezoek bij de KTM fabriek in Mattighofen (Oostenrijk). Hieronder een korte impressie van de indrukken (wetenswaardigheden) die ik hierbij heb opgedaan.

De KTM fabriek staat eigenlijk op meerdere locaties omdat de originele fabriek gewoon te klein bleek. Inmiddels maakt men er tussen de 500 en 800 motoren per dag. Een deel van de productie, de lichtere motoren, heeft men ondergebracht bij een fabriek in India. De lichtere motoren die bestemd zijn voor de Europese markt, worden toch eerst naar Mattighofen verscheept en krijgen daar de eindmontage met kwaliteitscontrole.
In Mattighofen worden de straatmotoren, de offroadmotoren en de Husqvarna's geproduceerd. Tijdens de zomermaanden produceert men alleen de offroadmodellen. In de herfst start men weer met de productie van de straatmodellen. In beide productiefases worden de nieuwe modellen voor het volgende kalenderjaar geproduceerd.
Uiteraard zijn alle kengetallen al bekend en hanteert men bij de toelevering van materialen/onderdelen het 'just in time' concept zodat alle ruimte optimaal benut kan worden.
Zo zijn ook de daadwerkelijk productielijnen geoptimaliseerd (max. 17 - 20 motoren op één productielijn) in handelingen en ook tijd. Natuurlijk schenkt men veel aandacht aan de kwaliteit en werk/rusttijden van de werknemers. Er werken zo'n 2400 mensen bij KTM, waarvan 2000 bij de fabriek in Mattighofen. Ruim 350 mensen zijn werkzaam bij de afdeling Research & Development, dat met een jaarbudget van 8% is toegerust!
Indrukwekkend, is voor mij het juiste woord voor dit bezoek.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved