25.10.2015  » Capacitive touchscreen, wel of niet?

TomTom heeft met de komst van de Rider 400 het capacitive touchscreen geïntroduceerd in de wereld van navigatietoestellen voor motorrijders. Is dit nu dè techniek of een (tijdelijke) trend?

Medio april 2015 kreeg ik voor het eerst de TomTom Rider 400 in handen en was ik, net als velen, erg enthousiast. Ja, laten we heel eerijk zijn, het ziet er niet alleen goed uit, maar doorgaans werkt zo'n scherm ook wel erg prettig. Het gebruik hiervan is buitengewoon eenvoudig en al snel wil je niet anders. Dat moet ook de gedachte zijn geweest toen TomTom voor deze techniek koos, lijkt mij.
Inmiddels heb ik zo'n 10.000 km gereden met dit toestel en heb ik een soort haat-liefde verhouding opgebouwd. Zolang het toestel niet op de motor zit, vind ik het een heerlijk toestel om mee te werken. Lekker swipen en aantikken, alsof je met een smarthone speelt. Heel anders is het als het toestel op de motorsteun zit. Met handschoenen het toestel bedienen is gewoon niet te doen en om elke keer de handschoenen uit te moeten trekken, vind ik heel vervelend. Dat is natuurlijk anders als je het toestel voor aanvang van de rit instelt en er dan vanaf blijft. Dan heb je dit probleem niet en kijk je er anders naar.
Nog moeilijker is het om het scherm te bedienen bij regenachtig, koud weer. Vocht of vuil op het capacitive scherm zorgen ervoor dat het scherm nog maar nauwelijks op aanraken reageert. Een simpele handeling als een bestemming invoeren is dan, zelfs zonder handschoenen, een hele opgave. Maar ook hier kun je zeggen dat er motorrijders zijn die liever niet in slecht weer rijden, die hier dus geen last van zullen hebben.
Ik ben dan ook erg benieuwd of deze techniek doorzet, of dat het een (tijdelijke) trend is.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved