24.04.2016 » Open Petitie door Motorrijders in Duitsland afgewezen

Zoals jullie wellicht weten is het in Duitsland nog steeds verboden om bij een file tussen de auto's door te rijden (in Nederland gedoogd). Een zogenaamde 'Open Petitie' die ondertekend werd door maar liefst 135.000+ motorrijders, moest de wetgever op andere gedachten brengen.

Heel lang was er goede hoop dat de open petitie ertoe zou leiden dat de huidige wetgeving zou worden aangepast. Je kunt de 'Open Petitie' dan ook zien als een burgerinitiatief met een verzoek tot wetswijziging. De petitie was zorgvuldig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd door o.a. de steun van meerdere verkeersdeskundigen. Natuurlijk heb ik destijds ook de petitie ondertekend en kreeg ik regelmatig een kort statusbericht. Het hele proces was goed uitgewerkt en door digitale middelen ondersteund! Het antwoord van het besluitorgaan op de petitie was niet alleen verrassend, maar ook geheel tegen ieders verwachtingen in.
Volgens het besluitorgaan in Berlijn was in 2009 ook al negatief antwoord verstrekt op het toenmalige verzoek en was dat een van de redenen om ook nu de petitie af te wijzen. Daarnaast vond het orgaan dat er onvoldoende gegronde redenen zijn om de huidige wetgeving te wijzigen. De huidige regels zijn gericht op alle verkeersdeelnemers en door het gedogen of toestaan dat motorrijders tussen een file door mogen rijden, zou een uitzonderingspositie voor motorrijders gecreëerd worden.
Voor een 'buitenstaander' lijkt het erop dat de cultuur hier meer bepalend is geweest dan het gezonde verstand. Regels zijn regels is zo'n steevaste uitdrukking die nog steeds geldt in Duitsland!
Vreemd genoeg vond alleen de KNMV dit nieuws interessant genoeg om er in Nederland over te berichten.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved