20.03.2015  » Vorstschade aan de wegen

Alhoewel we niet echt over een strenge winter kunnen spreken, hebben de wegen toch weer geleden onder die condities. Wat betekent dit voor jou als motorrijder?

Er zijn meer zaken waar je als motorrijder rekening mee kunt (moet) houden.
Om te beginnen met het gevaar dat ontstaat door een slecht wegdek. In je eigen omgeving weet je in algemene zin wel hoe je de toestand van de wegen kunt inschatten. Ga je nu echter naar een andere omgeving, bijvoorbeeld een ritje naar de Eifel of de Ardennen, dan wordt het toch uitkijken. De temperaturen blijven daar langer aan de lage kant en duurt het ook langer voordat men vorstschade kan verhelpen. Krijg je schade door een slecht wegdek, dan bestaan er theoretisch wel mogelijkheden om de schade te verhalen op de wegbeheerder. Dit is in alle gevallen een moeizaam, lastig en langdurig proces omdat jij (als benadeelde) moet bewijzen dat de wegbeheerder aansprakelijk (grove nalatigheid) is. Dit kun je doen door foto's te maken, getuigen te horen en verklaringen te verzamelen, officiële meldingen bij de politie op te vragen en natuurlijk ook de historie van de weg op te vragen bij de wegbeheerder. Het is niet onmogelijk, er zijn al uitspraken gedaan over aansprakelijkheid, maar toch....
Het is in alle gevallen beter om gewoon rekening te houden met slechtere wegcondities. Daarnaast kom je met grote regelmaat reparatieploegen tegen die - op de meest lastige plaatsen en vaak zonder goede signalering - bezig zijn met reparaties. En mocht je tijdens je rit zo'n reparatieploeg gepasseerd zijn, controleer thuis je motor eens op aangekoekte teerdeeltjes. Die kun je het best zo snel mogelijk verwijderen met wasbenzine (terpentine) en een doekje.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved