14/11/2014  » Rüttelstreifen als snelheidsbeperking?

Enkele dagen geleden las ik op een Duitse site voor motorrijders een bericht over een ultieme poging om het aantal ongevallen met motorrijders terug te dringen.

In dit artikel werd nader ingezoomd op de Duitse deelstaat Beieren (de deelstaat die ook verantwoordelijk is voor het idee van de tolheffing). Daar kampt men, net als in andere deelstaten overigens, met een groot aantal verkeersdoden door ongevallen met motorrijders. Als voorbeeld gaf men twee wegen in die deelstaat. Op een van die wegen, over een afstand van nog geen kilometer, zijn in de laatste drie jaren maar liefst 18 ongevallen geweest waarbij zwaargewonden of doden te betreuren waren onder de motorrijders. Op een andere weg telde men 14 ongevallen met zwaargewonden of doden, waarvan 7 in één bocht.

De plaatselijke overheden van de deelstaat Beieren hebben nu aangegeven dat ze op / nabij de bekende gevaarlijke plaatsen, zogenaamde 'Rüttelstreifen" op het wegdek zullen aanbrengen. Een echte vertaling voor de Nederlandse taal heb ik nog niet gevonden en ik hou het maar even op rammel (schud) strepen op het wegdek.
Deze loodrecht op de rijbaan geplaatste strepen zijn gemaakt van kunstof en liggen als het ware op het asfalt. Door de verhoging ontstaat een 'ongemak' voor de berijder van een motor. Tevens verwacht men dat de strepen 'onrust' veroorzaken in het weggedrag van de motor, waardoor de berijder minder hard zal rijden.
De lokale overheden in Beieren hebben aangegeven dat - mochten deze maatregelen niet werken - men zeker over zal gaan tot het afsluiten van bepaalde wegen voor motorrijders.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved