14/03/2014  » Als koeien in de lente

Tijdens de extreem mooie lentedagen werden heel wat motoren van (winter)stal gehaald. Een jaarlijks terugkerend moment waar ook de media volop belangstelling voor heeft.

Nog niet zo lang geleden stonden de bladen en websites er vol van: de trend dat het aantal (dodelijke) ongevallen onder motorrijders afnam. Kort daarop kondigden de meteorologen aan dat een heel mooi weekend in het vooruitzicht stond. Hierop werden belangenorganisaties, (lokale) overheden en vooral de media actief. In een dergelijk goed weekend zou ook wel eens een andere trend zich kunnen manifesteren: motorrijders die - na een winterstop - voor het eerst in het jaar op de motor stappen en verongelukken.

In een dergelijk weekend laat ik de motor rustig in de schuur staan, omdat ik uit ervaring weet dat er teveel risicosituaties door andere motorrijders ontstaan. Het vreemde hiervan, is dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Mensen die doorgaans hun verstand gebruiken, lijken dan massaal de weg op te moeten. Alsof er geen mooie dagen meer zullen komen.
Wat is er mis met de gedachte om op tijd te beginnen? Om je motor al wat eerder uit de winterstalling te halen en op je gemak weer in het ritme te komen? Hierdoor kunnen ook de andere weggebruikers al eerder aan ons motorrijders wennen. Daarnaast verhoogt het ook je rijvaardigheid als je wat vaker onder slechtere condities rijdt. Het kan best zijn dat je je niet op je gemak voelt met het rijden onder slechtere condities. Een oplossing hiervoor zou het volgen van een training kunnen zijn. Voordeel hiervan is dat je niet alleen beter (relaxter) gaat rijden, maar dat je ook leuke mensen ontmoet.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved