10.10.2015  » Raampje open, vizier sluiten

Dat motorrijden een mooie bezigheid is weten we allemaal. Vooral het contact met je omgeving maakt het zo mooi. Soms is het contact ook minder fraai, vooral met rokende koekblikkers.

Je hoeft geen moraalridder te zijn om te schrijven dat roken een ongezonde bezigheid is. Dat is gewoon wetenschappelijk bewezen en dus een feit. Roken of niet roken is een keuze die ieder zelf maakt. Zo kies je ook of je motor wilt rijden of dat je een koekblik bestuurt. Op het moment dat je op de openbare weg rijdt, dan gelden er regels en normen om dat stukje vrijheid en ruimte met elkaar te delen. Tegenwoordig zie ik dat steeds meer automobilisten (koekblikbestuurders) ook hun rookgedrag graag met anderen delen.
Gisteren was het weer zover, een rood koekblik voor mij op een 80 km weg met helaas een doorgetrokken middenlijn. Automatisch keek ik langs en in de auto. Het raampje van de bestuurster was half geopend en grijze rook walmde uit het raampje. Snel sloot ik het vizier van m'n helm. En jawel hoor, kort hierop kwam een handje met een peuk uit het raampje en werd de as door de rijwind van de sigaret geblazen. Verbrande resten van die vieze peuk ketsten af op het vizier van m'n helm. Dat is niet de eerste keer, dacht ik nog. De vorige keer was de bestuurster ook nog zo vriendelijk om eerst haar uitgekauwde kauwgom uit het raampje te gooien. Toen ze bij een verkeerslicht moest stoppen, sprak ik haar aan op dit gedrag: met een verbaasde blik speelde ze de grote onschuld.
Ja, rokende koekblikkers zijn sociale mensen. Ze rijden niet meer met de portierraampjes gesloten, maar laten alle weggebruikers meegenieten van hun sigaret. Vooral de asresten en peukjes delen ze graag met hun omgeving. Zo blijft hun koekblik tenminste schoon.

Copyright: © 2009 ~ hansenwebsites.nl~ All rights Reserved